Tort bezowy z pomarańczowym kremem mascarpone i polewą wiśniową

Tort bezowy z pomarańczowym kremem mascarpone i polewą wiśniową

Czas przygotowania: 4 h
Składniki na bezę o śr. 23 cm
Koszt przygotowania: 24,00 zł

SKŁADNIKI na bezę:
5 białek (ok. 170 ml)
250 g cukru pudru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka octu ryżowego


SKŁADNIKI na pomarańczowy krem mascarpone:
250 g sera mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
2  płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

SKŁADNIKI na sos wiśniowy z pomarańczami:
3 pomarańcze
2 łyżki białego cukru kryształ
100 ml wiśniówki

PRZYGOTOWANIE bezy:
Na początku przygotowujemy papier do pieczenia na którym odrysowujemy okrąg o średnicy ok. 23 cm.
Papier układamy na blaszce do pieczenia.
Piekarnik ustawiamy na 120'C bez termoobiegu.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka nie będą nam potrzebne. Cukier puder przesiewamy przez sito.
Do miski wlewamy białka i ubijamy je mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednej łyże cukru pudru i miksujemy. Powtarzamy czynność, aż cały cukier znajdzie się w ubitej pianie. Piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i ocet ryżowy. Miksujemy wszystko jeszcze przez minutę.
Tak przygotowaną pianę z białek wykładamy na odrysowany okrąg na papierze. Starajmy się zrobić to szybko i zręcznie. Wstawiamy do piekarnika na 30 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 90'C i pieczemy, a właściwie suszymy przez 3 godz.
Po tym czasie beza z wierzchu powinna być krucha, a w środku puszysta.
Upieczoną bezę odstawiamy do wystygnięcia.

PRZYGOTOWANIE pomarańczowego kremu mascarpone:
Z pomarańczy ścieramy ok. 1 łyżeczki skórki.
Do miski przekładamy ser mascarpone i miksujemy. Dolewamy zimnej śmietanki i znów miksujemy na jednolitą konsystencję. Dodajemy skórkę z pomarańczy i cukier puder. Całość ubijamy na gęstą masę. Uważajmy, aby nie przedobrzyć, gdyż w późniejszej fazie masa może zacząć nam się rozwarstwiać.
Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki aby się schłodził.

PRZYGOTOWANIE sosu wiśniowego z pomarańczami:
Dwie pomarańcze filetujemy i przekładamy do miski. Z trzeciej wyciskamy sok.
Filety oddzielamy od soku.
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy go, aż uzyskamy płynną konsystencję karmelu.
Na karmel wlewamy sok z pomarańczy (ostrożnie). Chwilę podgrzewamy, aż karmel się rozpuści. Dodajemy filety pomarańczy. Wszystko zalewamy wiśniówką i podpalamy. W taki sposób flambirujemy owoce. Gdy ogień zgaśnie, a alkohol odparował to znak, że możemy przystąpić do redukowania sosu. Pamiętajmy o częstym mieszaniu, aby sos się nie przypalił. Powinien być gęsty i kleisty.

PRZYGOTOWANIE i wykończenie tortu bezowego:
Na bezie rozprowadzamy krem pomarańczowy. Całość polewamy sosem wiśniowym z pomarańczami.
Całość wstawiamy na kilka minut do lodówki i możemy serwować. Smacznego.

3 komentarze:

  1. czy jest zamiennik na ocet ryzowy i skrobie ziem.??, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast skrobi ziemniaczanej można użyć kukurydzianej, ocet ryżowy można zastąpić octem winnym lub sokiem z cytryny. Pozdrawiam

      Usuń