Gulasz wołowy w sosie Jack Daniel's BBQ

Witajcie w Nowym Roku !!!
Dziś mam okazję zaprezentować Wam mój przepis na gulasz w sosie Jack Daniel's BBQ.
Pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Idealne na chłodne, zimowe dni.
Gulasz możecie serwować z kaszą gryczaną, plackami ziemniaczanymi, pieczywem lub makaronem.


Czas przygotowania: 2,5 h
Porcja dla 5 osób
Koszt przygotowania: 21,00 zł

SKŁADNIKI na gulasz:
500 g mięsa wołowego na gulasz
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera naciowego
1/2 pora
3 cebule białe
2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 cienkie kromki chleba razowego
120 ml sosu Jack Daniel's BBQ Full Flavor Smokey
oliwa
sól, pieprz czarny
3 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE gulaszu:
Mięso na gulasz starannie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obieramy i kroimy w słupki.
Cebulę kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso przesmażamy na dwie partie, tak aby się ładnie zarumieniło. Podsmażoną wołowinę przekładamy do garnka.
Na tej samej patelni przesmażamy mieloną paprykę. Dolewany odrobinę wody i posikaną w pióra cebulę. Gdy cebula zmięknie, przekładamy ją do garnka z mięsem.
Na patelnię wlewamy szklankę wody, zagotowujemy i drewnianą łyżką delikatnie zeskrobujemy wszystkie przysmażone resztki. Przelewamy wszystko do garnka.
Do garnka wlewamy jeszcze dwie szklanki wody. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera, pora, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko dusimy ok. godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Po godzinie dodajemy, pokrojone w kostkę pieczywo razowe, sos Jack Daniels oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wszystko dusimy ze sobą przez kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie i kruche.
Na końcu gulasz doprawiamy solą. Smacznego.

2 komentarze:

  1. jeśli smakuje w połowie tak jak wygląda, to ja chcę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje, smakuje. Z czystym sumieniem polecam :)

      Usuń