Frittata śródziemnomorska z pomidorami, oliwkami i serem feta

Frittata śródziemnomorska z pomidorami, oliwkami i serem feta

Czas przygotowania: 30 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 9,00 zł

SKŁADNIKI:
4 jajka
2 łyżki gęstego jogurtu ( typu greckiego)
2 średnie pomidory
10 zielonych oliwek
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
80 g sera feta
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli
sól, pieprz
garść świeżej rukoli

PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 180' C.
Pomidory myjemy, kroimy na cztery części, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Jajka wbijamy do miski i rozbijamy trzepaczką. Dodajemy jogurt grecki, sól i pieprz. Mieszamy na jednolitą masę.
Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli, dodajemy pomidory i oliwki. Chwilę przesmażamy. Doprawiamy wszystko solą, pieprze, papryką słodką, chilli i oregano. Dolewamy masę jajeczną. Łączymy se sobą wszystkie składniki. Smażymy ok. 2 min. na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia. Na wierzch układamy szczypiorek i wstawiamy do piekarnika na 15 min. Upieczoną frittatę posypujemy rukolą i pokruszonym serem feta. Smacznego.

3 komentarze: