Wątróbka drobiowa z jabłkami i wiśniówką

Nie wiem czemu, ale wątróbka zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. 
Tylko, że w moim przypadku nie chodzi o niesmak jaki pozostawiła w mojej pamięci. Wręcz przeciwnie. Wątróbkę uwielbiałem, i to już od najmłodszych lat. 
Mój przepis na wątróbkę przygotowałem na bazie wspomnień z mojego dzieciństwa. Jednak dodatkowo pozwoliłem sobie na odrobinę szaleństwa. Jabłka flambirowałem w wiśniówce. Pycha.

Wątróbka drobiowa z jabłkami i wiśniówką

Czas przygotowania: 25 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 7,00 zł

SKŁADNIKI:
400 g wątróbki drobiowej
1 duże jabłko
1 cebula biała
60 ml wiśniówki
1 łyżeczka majeranku
natka pietruszki
sól, pieprz
mąka

PRZYGOTOWANIE:
Wątróbkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
Cebulę siekamy w piórka. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na półplasterki.
Wątróbkę obtaczamy w mące i układamy na rozgrzanej oliwie. Smażymy z obu stron, aby się przyrumieniła. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażoną wątróbkę wykładamy na talerz.
Na oliwie przesmażamy cebulkę i doprawiamy ją majerankiem. Dodajemy jabłka. Wszystko zalewamy wiśniówką i podpalamy (flambirujemy), aż alkohol odparuje. Gdy jabłka lekko zmiękną dodajemy wcześniej usmażoną wątróbkę. Wszystko razem smażymy jeszcze ok. 2-3 min. Uważajmy, aby jabłka nam się nie rozpadły. Gotowe danie wykładamy na talerz i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Mniam! Dziś kupię składniki (wiśnióweczkę mam) i jutro wypróbuję bo brzmi pysznie. Wątróbka "chodzi za mną" od kilku dni.

    OdpowiedzUsuń