Indyk w pomidorach z warzywami i komosą ryżową

Dziś odkrywam fenomenalny smak komosy ryżowej. Jest delikatna i ma lekko orzechowy smak. Wykorzystałem ją jako dodatek do mojego indyka w pomidorowym sosie w aromacie imbiru. Do tego soczyste i chrupiące trio (bakłażan, cukinia, papryka).

Indyk w pomidorach z warzywami i komosą ryżową

Czas przygotowania:
Porcja dla 4 osób
Koszt przygotowania:

SKŁADNIKI:
500 g piersi z indyka
400 g pomidorów pelati
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 biała cebula
1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona papryka
200 g komosy ryżowej (Quinoa biała)
natka pietruszki
1 łyżeczka papryki słodkiej czerwonej
sól, pieprz
olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE (komosa ryżowa, quinoa biała):
Komosę ryżową płuczemy pod zimną wodą na bardzo drobnym sicie intensywnie mieszając przez kilka minut. Jeśli ziarna przelatują przez sito. Płucz komosę w misce, zmieniając wodę trzy razy, aż przestanie się pienić. Nie płuczemy zbyt długo, gdyż później może nam się rozgotować.
Komosę gotujemy w proporcjach 1 szklanka komosy : 2 szklanki wody i szczypta soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy jeszcze ok. 15 min. Ugotowaną zdejmujemy z ognia, mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 min. Ugotowana komosa powinna być jędrna i chrupiącą.

PRZYGOTOWANIE (indyk w pomidorach i warzywa)
Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastery.
Na patelni przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i dorzucamy indyka oraz bardzo drobno posiekany imbir. Do usmażonego indyka dodajemy pomidory pelatii, doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Wszystko razem smażymy, aż pomidory się "rozpadną", a sos zgęstnieje.
Oddzielnie przygotowujemy warzywa. Bakłażana, paprykę i cukinię kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oliwy. Warzywa powinny być aldente, chrupiące.
Wszystkie składniki naszego dania wykładamy na talerz i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

1 komentarz: