Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Czas przygotowania: 25 min.
Składniki na słoik ok. 1,5 L
Koszt przygotowania: 9,00 zł

SKŁADNIKI:
1 kg ogórków gruntowych ( twarde i czym mniejsze tym lepsze)
1 główka czosnku
1 pęczek kopru
5 cm chrzanu (korzeń)
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka stołowa soli
1 L wody

PRZYGOTOWANIE:
Ogórki myjemy i usuwamy szypułki. Główkę czosnku kroimy na sześć części. Chrzan obieramy i kroimy w słupki. Zagotowujemy wodę, w której rozpuszczamy sól w proporcjach 1L wody :1 łyżka soli.
Ogórki układamy ściśle w słoiku. Pomiędzy ogórkami wciskamy czosnek, chrzan, koper, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy jeszcze gorącą wodą z solą tak, aby składniki były całkowicie pod powierzchnią zalewy. Słoik z ogórkami przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 2-3 dni, aby się ukisiły. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz