Szparagi w boczku z pomidorami i rozmarynem


Szparagi w boczku z pomidorami rozmarynem

Czas przygotowania: 30 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 13,00 zł

SKŁADNIKI:
500 g świeżych szparagów (ok. 24 szt.)
8 plasterków boczku parzonego
1 pomidor
1 ząbek czosnku
świeży rozmaryn
masło
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Szparagi myjemy, ucinamy stwardniałe końcówki i obieramy ze skórki.
Gotujemy w osolonej wodzie ok. 4-5 min. Ugotowane szparagi przelewamy zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na desce układamy zachodzące na siebie dwa plastry boczku. Na nich układamy pęczek z sześciu szparagów i zawijamy.
Na maśle przesmażamy grubo pokrojony czosnek i rozmaryn. Następnie układamy na rozgrzanym maśle szparagi owinięte boczkiem. Smażymy z obu stron, aż bekon się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik.
Po usmażeniu szparagów na tej samej patelni smażymy pomidora pokrojonego w łódeczki. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Wygląda mega apetycznie :) uwielbiam zielone szparagi :)
    Dodałam tego bloga do mojej listy :)
    http://zbiorblogowkulinarnych.blogspot.com/ zapraszam

    OdpowiedzUsuń