Tarta z truskawkami i waniliowym kremem mascarpone

Tarta z truskawkami i waniliowym kremem mascarpone

Czas przygotowania: 80 min.  ( oczekiwanie ok. 5 h)
Składniki na formę do tart o średnicy 24 cm
Koszt przygotowania: 29,00 zł

SKŁADNIKI na ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
200 g masła (schłodzone)
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Dodatkowo: *fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa

SKŁADNIKI na krem do tarty:
500 g serka mascarpone
2 żółtka
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki cukru pudru
400 ml śmietanki 30% (schłodzona)
1 laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny

SKŁADNIKI na wykończenie ciasta:
500 g świeżych truskawek
1 saszetka (75 g) galaretki truskawkowej 

PRZYGOTOWANIE ciasta kruchego:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy schłodzone i pokrojone w kostkę masło. Wszystko ciekamy nożem, aż składniki częściowo się ze sobą połączą. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Pamiętajmy, tę czynność przeprowadźmy w miarę szybko, aby nie ogrzewać ciasta. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 40 min.

PRZYGOTOWANIE kremu waniliowego do tarty:
Do misy przekładamy żółtka i zasypujemy cukrem kryształ. Ubijamy mikserem na jednolitą masę (kogel mogel). Pod koniec dodajemy nasiona wanilii. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy na jednolity krem.
W oddzielnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Na sztywno. Pod koniec dosładzamy cukrem pudrem.
Bitą śmietanę dodajemy do masy mascarpone i delikatnie mieszamy. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Tak przygotowany krem schładzamy w lodówce.

PRZYGOTOWANIE tarty z kremem mascarpone i truskawkami:
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek. Zdejmujemy wierzchnią warstwę foli i całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 10 min. 
Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu.
Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C.
Następnie zdejmujemy folię aluminiową i fasolę. Dopiekamy ciasto jeszcze przez 10-12 min. tak aby się ładnie zarumieniło. 
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

* W międzyczasie przygotowujemy i schładzamy galaretkę.

WYKOŃCZENIE tarty kremem i truskawkami:
Na wystudzone ciasto wykładamy krem mascarpone. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki lub inne owoce. Owoce dokładnie pokrywamy lekko stężałą galaretką. 
Tak przygotowaną tartę schładzamy w lodówce. Najlepiej na całą noc i możemy serwować. Smacznego.

11 komentarzy:

  1. Wygląda bosko ! Normalnie wbijam się na ciacho :}

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. 2 żółtka, już uzupełniłem recepturę na krem :) Dzięki za spostrzegawczość :)

      Usuń
  3. witam, w jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja rozpuściłem 2 łyżeczki żelatyny w 1/3 szklanki wody.

      Usuń
  4. Cudeńko *.*
    Takie ciacho zjadłabym o każdej porze dnia i nocy ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie za dużo kremu na te proporcje ciasta - tarty. W przepisie jest sugerowana blaszka 24 cm, ja zrobiłam na blaszce o średnicy 26 cm i mimo to wydaje mi się że jest za dużo kremu. Poza tym, w smaku dobre.

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wiem jakie ciasto zagości u mnie w weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze polecam, jest pyszne i mało skomplikowane. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Wygląda obłędnie! <3 Taki bardziej wykwintny sernik na zimno?:)

    OdpowiedzUsuń