Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta

Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta

Czas przygotowania: 80 min.
Składniki na formę do tart o średnicy 24 cm
Koszt przygotowania: 25,00 zł

SKŁADNIKI na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
50 ml wody
Dodatkowo: *fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa

SKŁADNIKI na masę do tarty:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cukinia
200 g boczku parzonego
200 g sera ricotta
200 g sera mozzarella (wiórki)
3 jajka
3 łyżki śmietany 18%
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
szczypiorek
natka pietruszki
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta:
Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.

PRZYGOTOWANIE farszu do tarty:
Cukinię i paprykę myjemy, kroimy w kostkę i smażymy z odrobiną oliwy. Warzywa przesmażamy tak długo, aż znaczna część wody odparuje. Na drugiej patelni przesmażamy pokrojony w paseczki boczek. 
Zrumieniony boczek przekładamy do warzyw i dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Wszystko razem przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprze.
Do miski wbijamy 3 jajka. Dodajemy ricottę, mozzarellę (1/2 porcji), śmietanę, posiekaną dymkę, szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składni ze sobą łączymy.

PRZYGOTOWANIE tarty z boczkiem i warzywami:
Formę na tartę smarujemy masłem. 
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek. Zdejmujemy wierzchnią warstwę foli i całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 10 min. 
Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu.
Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C.
Następnie zdejmujemy folię aluminiową z fasolą. Dopiekamy ciasto jeszcze przez 10 min.
Na spodzie ciasta rozkładamy usmażone warzywa z boczkiem. Całość zalewamy farszem z sera ricotta. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami mozzarelli.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy z powrotem do piekarnika na 35-40 min. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Świetna propozycja na letni obiad :}

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być na prawdę wyśmienite ! Gratuluje świetnego bloga i pasji,którą się z nami dzielisz.

    Pozdrawiam mile,
    Paulina Jakiubczak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za tak miłe słowa. Pozdrawiam :)

      Usuń