Penne razowe w sosie pomidorowym z serem ricotta i orzechami nerkowca

Penne razowe w sosie pomidorowym z serem ricotta i orzechami nerkowca

Czas przygotowania: 25 min.
Porcja dla 4 osób
Koszt przygotowania: 16,00 zł

SKŁADNIKI:
500 g makaronu razowego penne
5 świeżych pomidorów
100 g serka ricotta
1 łyżka prażonych orzechów nerkowca
1 łyżka płatków parmezanu lub grana padano
1 cebula czerwona
1 ząbek czosnku
szczypta oregano
szczypta chilli
świeża bazylia
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Na początku wstawiamy wodę na makaron.
Pomidory myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone pomidory. Smażymy, aż pomidory zmiękną.
W między czasie wstawiamy makaron do gotowania w osolonej wodzie.
Do przesmażonych pomidorów dodajemy serek ricotta. Przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, chilli i posiekaną bazylią. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Porcje makaronu wykładamy na talerze i posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca i płatkami parmezanu. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Pycha :) Bardzo szybkie, sycące i pyszne danie. No i wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne są te ceny przy potrawach :) pomagają w decyzji co zrobić na obiad :)

    OdpowiedzUsuń