Mule w sosie z białego wina

Mule w sosie z białego wina

Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 18,00 zł

SKŁADNIKI:
1 kg świeżych muli (omułki)
2 ząbki czosnku
1 cebula
4 łyżki oliwy
1/3 kostki masła
1 szklanka białego wina
natka pietruszki
1 cytryna
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Mule myjemy i oczyszczamy pod bieżącą wodą.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, na której przesmażamy cebulę z czosnkiem. Dolewamy wina i doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę gotujemy i dodajemy mule. Mule dusimy pod przykryciem ok. 5-6 min. Co jakiś czas potrząsamy garnkiem, aby je przemieszać. Gdy wszystkie mule się otworzą dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i możemy serwować.
Mule najlepiej smakują bezpośrednio z garnka skropione sokiem z cytryny. Jako dodatek polecam chrupiące pieczywo, które moczymy w sosie. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Pyszne. Wspomnienie mojego ostatniego wyjazdu wakacyjnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci Agnieszko, że jedząc to danie przeniosłem się myślami w wakacyjny czas :)

      Usuń