Sernik na zimno z malinami i galaretką

Panujące upały zainspirowały mnie do stworzenia deseru niewymagającego pieczenia. A mianowicie, sernik na zimno. To idealny deser na letni dzień. Ja przygotowałem go z trzema warstwami galaretki. Nie będę urywał, że jest to czasochłonne. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, możecie przygotować sernik z jedną warstwą galaretki. Zapewniam, że będzie równie pyszny.

Sernik na zimno z malinami i galaretką

Czas przygotowania: 30 min. (oczekiwanie 12 h )
Składniki na tortownicę o śr. 25 cm
Koszt przygotowania: 22,00 zł

SKŁADNIKI:
1 kg serka naturalnego
7 łyżeczek cukru pudru
1 laska wanilii
6 łyżeczek żelatyny
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka pomarańczowa
0,5 kg świeżych malin

PRZYGOTOWANIE sernika na zimno:
Serek przekładamy do misy. Dodajemy cukier puder i ziarenka z laski wanilii. Miksujemy na jednolitą kremową masę.
W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystygnięcia.
Rozpuszczoną żelatynę przelewany do masy sernikowej i miksujemy na niskich obrotach na kremową masę.
Tak przygotowaną masę sernikową przelewamy do formy i wstawiamy do lodówki na 15-20 min.
Na masie sernikowej układamy maliny, wstawiamy do lodówki.
Galaretkę truskawkową przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i schładzamy w lodówce.
Część zimnej galaretki wylewamy na maliny i wstawiamy do lodówki na 20 min. Po tym czasie wlewamy resztę galaretki. Na stężałą galaretkę wylewamy kolejny smak agrestowy i na końcu pomarańczowy. Całość dobrze schładzamy, najlepiej pozostawić sernik w lodówce na całą noc. Smacznego.

4 komentarze:

  1. Piękny i okazały!
    Wielbię serniki na zimno, jak i inne serniki w sumie. Jednak te są dla mnie takim.. Umownym znakiem lata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mój ulubiony:) i smak dzieciństwa jak mając 10-12 lat w cukierni kupowałem tylko ten za kieszonkowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. Moja mam taki przygotowywała-smak dzieciństwa :) Pozdrawiam

      Usuń