Burgery z kaszy gryczanej z sadzonym jajkiem

Burgery z kaszy gryczanej z sadzonym jajkiem

Czas przygotowania: 45 min.
Składniki na 6 burgerów
Koszt przygotowania: 12,00 zł

SKŁADNIKI:
200 g kaszy gryczanej palonej
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka startego kopru włoskiego (fenkułu)
1 jajko
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka pestek dyni
1 łyżeczka pestek słonecznika
1 łyżeczka orzeszków pinii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
3 łyżki maki pszenno-orkiszowej
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
Dodatki: jajka sadzone (6 szt.) i mix sałat

PRZYGOTOWANIE:
Kaszę gryczaną gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy starty koper włoski, imbir i ząbek czosnku. Dorzucamy kaszę i wbijamy jedno jajko. Następnie dodajemy pestki słonecznika i dyni oraz orzeszki pinii. Wsypujemy mąkę pszenno-orkiszową i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.
Powinniśmy uzyskać lekką ,a zarazem lepką konsystencję.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy burgery za pomącą ringu lub foremki bezpośrednio na blaszce. Burgery pieczemy w temp. 200'C przez 25 min. W połowie pieczenia, przekręcamy burgery na drugą stronę.
Serwujemy z sadzonym jajkiem i mixem sałat. Możecie również dodać ulubiony sos, ogórka, pomidora i liście sałaty. Smacznego.

Wegetariański obiad VI

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł połączenia smaku kaszy z jajkiem i sałatką :)

    OdpowiedzUsuń