Kotlety warzywne z soczewicą

Kotlety warzywne z soczewicą

Czas przygotowania: 60 min.
Składniki na 14 szt. (kotletów)
Koszt przygotowania: 8,00 zł

SKŁADNIKI:
200 g czerwonej soczewicy
4 duże marchewki
1 brokuł
1 czerwona cebula
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę obieramy, kroimy na pół i wstawiamy do gotowania. Brokuły dorzucamy do marchewki na ostatnie 2 min. Warzywa powinny być aldente. Ugotowaną marchewkę i brokuły przelewamy zimną wodą, osuszamy, drobno siekamy i przekładamy do miski.
Soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy ok 8 min. Uważajmy aby jej nie rozgotować.
Do miski z warzywami dodajemy jajka oraz posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Dodajemy ugotowaną soczewicę, bułkę tartą i mąkę. Wszystko doprawiamy majerankiem, papryką słodką, kurkumą, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Dłońmi formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron, aż się zarumienią.
Smacznego.

6 komentarzy: