Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną

Klasyk domowej kuchni w nowej odsłonie. Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa.

Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną (vege)

Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla 6 osób
Koszt przygotowania: 11,00 zł

SKŁADNIKI na wywar warzywny:
500 g pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 szklanki fasolki szparagowej
1/2 czerwonej papryki
1 szklanka kaszy jęczmiennej
2 litry wody
2 pietruszki
1/2 selera
4 marchewki
1 por
5 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
natka pietruszki
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Na początek zabieramy się do przygotowania bulionu warzywnego.
Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. aż warzywa zmiękną.
Przecedzamy wywar, pozostawiamy w nim wyłącznie marchewkę. Do wywaru dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolkę szparagową. Gotujemy na średnim ogniu.
Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, a następnie dodajemy do zupy.
W między czasie gotujemy kaszę jęczmienną w proporcjach 1 szklanka kaszy/ 1 litr wody ok. 12 min.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 15 min. na małym ogniu.
Do talerza nakładamy dwie łyżki kaszy, zalewamy zupą i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Możemy dodać śmietany. Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do przygotowania. Pozdrawiam ;)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie na pewno się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W lecie jakoś zapomniałem o zupach, a Twój przepis mi właśnie przypomniał o tej fantastycznej formie obiadowej. Zwłaszcza z dobrą wkładką w postaci kaszy - zupa też może być bardzo sycąca ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, to smaczne i zarazem sycące danie. Może zastąpić nie jeden wieloskładnikowy posiłek. Pozdrawiam

      Usuń