Baklava grecka w aromacie pomarańczy

 Ostatnio na moim blogu możecie znaleźć wiele wakacyjnych inspiracji. Już od dawna grecka kuchnia skrada moje serce i kubki smakowe. Po ostatnich kreteńskich dakos, przyszła kolej na odrobinę słodkości. 
 Podczas pobytu na malowniczej krecie miałem okazję próbować wielu regionalnych przysmaków. Jednym z nich był fenomenalny deser, czyli słodka i mocno orzechowa baklava. Dziś chciałbym odtworzyć te smaki w mojej kuchni. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym w oryginalnym przepisie czegoś nie zmienił. Klasyczna grecka baklava jest przygotowywana na bazie bardzo cienkiego  ciasta filo. Ja natomiast  wykorzystałem gotowe ciasto francuskie, które dodatkowo rozwałkowałem na grubość kartki papieru. Syrop do baklawy przygotowałem na aromatycznym miodzie leśnym prosto z krety oraz soku i skórki z pomarańczy. 
 Jeśli lubicie słodkie i wyraziste desery, to dzisiejsza inspiracja jest właśnie dla Was. Przepis idealnie sprawdzi się podczas wakacyjnych spotkań i pikników.

Baklava grecka w aromacie pomarańczy

Czas przygotowania: 60 min.
Składniki na formę 30 x 20 cm
Koszt przygotowania: 29,00 zł

SKŁADNIKI na ciasto:
1 opakowanie ciasta francuskiego (około 275 g)
100 g masła
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów nerkowca
50 g orzechów laskowych
50 g blanszowanych migdałów
100 g pistacji bez łusek
+ dodatkowo mąka pszenna

SKŁADNIKI na syrop pomarańczowy:
200 ml wody
100 g białego cukru lub ksylitolu
4 łyżeczki miodu (użyłem greckiego miodu leśnego z szałwią)
1 cała pomarańcza
6 kropel naturalnego olejku ze skórki pomarańczy (użyłem greckiego BIOXYM z doliny Chanii)

Baklava grecka w aromacie pomarańczy

PRZYGOTOWANIE masła i syropu pomarańczowego:
W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia.
Pomarańczę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą z użyciem szczoteczki. Możemy dodatkowo ją sparzyć. Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok do miseczki.
W drugim rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, sok pomarańczowy i skórkę z pomarańczy. Gotujemy, aż całość nabierze konsystencji lekkiego syropu. Pod koniec dodajemy miód i olejek pomarańczowy. Syrop odstawiamy do przestygnięcia.

PRZYGOTOWANIE orzechów do baklawy:
Orzechy włoskie, nerkowca, laskowe i migdały przesypujemy do blendera lub malaksera i siekamy na małe kawałeczki. Nie mielimy zbyt drobno. Mix zmielonych orzechów przekładamy do miseczki.
Z pistacjami postępujemy tak samo i przesypujemy do oddzielnej miseczki.

PRZYGOTOWANIE ciasta, grecka baklawa w aromacie pomarańczy:
Blaszkę na ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem. Ciasto rozwijamy w poziomie i kroimy na 3 równe części. Pierwszą porcję ciasta oprószamy mąką i bardzo cienko rozwałkowujemy na stolnicy do wymiarów blaszki. Ciasto układamy na spodzie formy, smarujemy je rozpuszczonym masłem, posypujemy 1/2 zmielonych orzechów i 1/4 zmielonych pistacji. Czynność powtarzamy przy drugiej warstwie (ciasto, masło, orzechy). Na wierzchu układamy trzecią warstwę ciasta. Baklawę kroimy w kwadraty, a następnie w trójkąty. Ciasto smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Pieczemy ok. 30 min.
Upieczone ciasto polewamy wcześniej przygotowanym syropem pomarańczowym i dekorujemy pozostałymi zmielonymi pistacjami. Gdy ciasto przestygnie i wchłonie cały syrop, możemy serwować.
Smacznego.

Baklava grecka w aromacie pomarańczy

Baklawa- Baklava grecka w aromacie pomarańczy 

Baklava grecka w aromacie pomarańczy

Dzisiejszy wpis zawierał lokowanie produktów sklepu internetowego kreta24.pl


Specjalnie dla czytelników mojego bloga sklep przygotował ofertę specjalną
Skorzystaj z rabatu -7% na zakupy w sklepie online, kod rabatowy: smacznakreta 
(kod ważny do 30.07.17)

33 komentarze:

  1. Jakże ona apetycznie wygląda!!! Aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy czegoś takiego nie jadłam, z chęcią spróbuję czegoś nowego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Zapraszam następnym razem, dziś już nic nie zostało :(

      Usuń
  4. No właśnie widzę, że szalejesz ostatnio z greckimi potrawami :) ale wcale się nie dziwię ponieważ grecka kuchnia jest wspaniała i przepyszna :) kolejna propozycja do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tak, w 100% się z Tobą zgadzam. Koniecznie musisz spróbować, baklava jest obłędna :)

      Usuń
  5. Nigdy nie pokusiłam się o zrobienie samodzielnie, ale Twoja wygląda cudnie! Gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zapewniam Cię, że to nic trudnego. A to moja pierwsza baklava :) pozdrawiam

      Usuń
  6. Ale pięknie wygląda! Teraz w Biedronce jest tydzień bałkański i można kupić typowe ciasto filo :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Oczywiście, możesz zrobić na cieście filo, ja nie miałem okazji.

      Usuń
  7. Wygląda i pewnie smakuje fantastycznie. Nie wiem, czy byłabym w stanie zrobić coś tak dobrego. Ale może spróbuję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona jak Ty nie spróbujesz, to ja spróbuję na pewno :)

      Usuń
    2. Dziękuję, na pewno byłabyś w stanie :) Zapewniam, że baklawa nie jest skomplikowanym ciastem. Później tylko zajadać :)

      Usuń
  8. Już same składniki sprawiły, że muszę spróbować :) zrobić znaczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, jej smak jest tego warty :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Badzo fajny i oryginalny przepis. Nigdy nawet takiego nie widziałam, super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Zachęcam do spróbowania :)

      Usuń
  10. Byłam kilka razy w Grecji i uwielbiam tamtejszą kuchnię. Baklawa wygląda bardzo apetycznie, chyba i ja się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam ją zrobić we własnym domu :)

      Usuń
  11. Uwielbiam baklawę! Jak byłam w Grecji na wczasach, to się nią cały czas zajadałam w hotelowej restauracji :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania, wiesz co bobrem😃 Pozostaje Ci przygotować baklavę we własnej kuchni. Polecam

      Usuń
  12. Baklava do tej pory kojarzyła mi się głównie z Turcją. Ciekawy pomysł z zastąpieniem ciasta filo ciastem francuskim.

    OdpowiedzUsuń
  13. W moim przypadku baklava to jedna z niewielu rzeczy, która nie przypadła mi do gustu na Krecie :) Ciekawa jestem, czy domowa wersja lepiej by się nie sprawdziła, bo podobnie było u mnie z musaką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja domowa musaka też bardziej mi smakuje, niż ta którą jadłem w Grecji. Może spróbuj przygotować baklavę w domu i się przekonasz do niej :) Pozdrawiam

      Usuń
  14. Dżizas...jak to pięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje...szkoda że taki kulinarny leń ze mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, czasem trzeba się poświęcić i przygotowywać samemu takie dania. Może nie wygląda, ale nie jest czasochłonnym daniem :) polecam

      Usuń