Naleśniki wytrawne z jarmużem, orzechami i serkiem topionym

 Naleśniki to smaczna propozycja na szybki posiłek. Klasyczne naleśniki zazwyczaj serwuję z białym serem lub konfiturą owocową. Dziś mam dla Was propozycję wytrawnych naleśników. Jako farsz zaproponowałem świeże liście jarmużu, orzechy pekan i kremowy ser topiony.

Naleśniki wytrawne z jarmużem, orzechami i serkiem topionym

Czas przygotowania: 25 min.
Składniki na 5 szt.
Koszt przygotowania: 8,00 zł

SKŁADNIKI na ciasto naleśnikowe:
0,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli
DODATKI:
1 opakowanie sera topionego kremowego (użyłem produktu MSM MOŃKI)
3 garści świeżego jarmużu
2 łyżki orzechów pekan
1 pomidor
natka pietruszki
sól, pieprz
Naleśniki wytrawne z jarmużem, orzechami i serkiem topionym

PRZYGOTOWANIE ciasta naleśnikowego:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, mleko i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu.
PRZYGOTOWANIE naleśników z jarmużem, orzechami pekan i serkiem topionym:
Liście jarmużu zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 min. Odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Orzechy siekamy na drobne kawałki, pomidora kroimy w półplasterki, natkę pietruszki drobno siekamy.
Usmażone naleśniki układamy na desce i smarujemy serem topionym, posypujemy posiekanymi orzechami pekan i natką pietruszki. Następnie układamy liście jarmużu i pomidora. Całość doprawiamy szczyptą soli i pieprze. Naleśniki zwijamy w rulon i możemy serwować. Jako dodatek polecam jogurt lub kwaśną śmietanę. Smacznego.

Naleśniki wytrawne z jarmużem, orzechami i serkiem topionym

19 komentarzy:

  1. Oo, ale pysznie wyglądają te naleśniczki - jutro się za nie biore :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, szczerze polecam. Ja je pokochałem :)

      Usuń
  2. Już je widziałam na twoim FP i zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie :) wyglądają pysznie, a ten wytrawny smak idealny dla naszej rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że posmakują rodzince. pozdrawiam

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. musi musi... dzięki, przyjmuję to jako komplement.

      Usuń
  4. Smakowite połączenie. Dawno w sumie nie jadłam naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To idealna okazja, żeby spróbować czegoś nowego. polecam :)

      Usuń
  5. No no no pyszniutko 😍😍😍 tak kolorowo i warzywine samo zdrowie👍

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny i zdrowy posiłek :) jak tylko gdzieś zobaczę jarmuż na pewno kupię i zrobię to danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, ciszę się, że mogłem zainspirować :) pozdrawiam

      Usuń
  7. W takiej wersji jeszcze nie jadłam naleśników <3 muszę przyznać, że prezentują sie wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justyna, smakują równie dobrze :) pozdrowionka

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zachęcam do odwiedzin :) pozdrawiam

      Usuń
  9. Super Przepis. Bardzo fajny Blog! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i zapraszam częściej :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Pyszne to jest :) Bez dwóch zdań :)

    OdpowiedzUsuń