Cukiniowe tagliatelle z pomidorami

  Wiosenna aura zachęciła mnie do przygotowania czegoś świeżego i zdrowego. Cukiniowe tagliatelle z pomidorami to świetna alternatywa dla kalorycznych i sycących dań makaronowych. Chrupiąca cukinia świetnie zastąpiła makaron nadając daniu lekkości. 
Cukiniowe tagliatelle jest w pełni wegetariańskie, więc miłośnicy tej kuchni pokochają to danie.
Mój dzisiejszy przepis możecie potraktować jako inspirację. Na bazie cukiniowego tagliatelle możecie stworzyć własne dania, dodając ulubione składniki. Mam nadzieje, że rozsmakujecie się w mojej cukinii i wrócicie po więcej.

Cukiniowe tagliatelle z pomidorami

Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla 1 osoby
Koszt przygotowania: 6 zł

SKŁADNIKI:
1 średnia cukinia
5 pomidorów koktajlowych lub daktylowych
1/4 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki prażonych nasion słonecznika
1/2 łyżeczki pestek dyni
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka płatków parmezanu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Cukiniowe tagliatelle z pomidorami

PRZYGOTOWANIE:
Cukinię myjemy i osuszamy. Za pomocą obieraczki lub mandoliny kroimy cukinię w długie cienkie plastry. Plastry cukinii przekrawamy na pół i odstawiamy.
Na oliwie przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy wstążki cukinii i chwilę smażymy. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość przesmażamy na średnim ogniu. Cukinia powinna pozostać lekko chrupka. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Cukiniowe tagliatelle przekładamy na talerz i posypujemy prażonymi nasionami słonecznika, pestkami dyni oraz płatkami parmezanu. Smacznego.

Cukiniowe tagliatelle z pomidorami

Cukiniowe tagliatelle z pomidorami

15 komentarzy:

  1. Pyszne!
    Uwielbiam takie dania i muszę Twoje koniecznie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś myślałam o zrobieniu tagliatelle z cukini, ale nie wiedziałam jak się za to zabrać. O i proszę, to proste! Jestem u Ciebie pierwszy raz Bogdan, ale już mi się podoba 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. :) Super - to zdecydowanie trafia w moje gusta smakowe ! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowo zielono i pycha! Idealny letni obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie zrobię! Rewelacja i na pewno smakuje niebiańsko!

    OdpowiedzUsuń
  6. świeżo i lekko, idealne danie na ciepłe, wiosenne dni!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cukinia w połączeniu z pomidorami to zdecydowanie moje smaki i z chęcią wypróbuję danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale się prezentuje :-) bardzo często zastępuje tradycyjny makaron właśnie cukinią :-) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bosko i wiem, że też cudownie smakuje. Biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tagliatelle z cukinii jest świetne, bardzo lubię je także w wersji na parze.

    OdpowiedzUsuń
  11. pycha! dzisiaj mam w domu dzieci więc dobrze się składa bo skoczymy spacerkiem na bazarek a poźniej zrobimy cukiniowe tagliatelle, ciekawe tylko czy zjedzą ;) w razie czego mam rosół z wczoraj ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż zrobiłam się głodna. Pyszności. Coś w moim stylu - zdrowo, wartościowo i lekko :*

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny blog. Jestem pod wrażeniem. Super

    OdpowiedzUsuń