Zapiekanka ze szparagami i sosem beszamelowym na cieście francuskim

  Sezon na szparagi właśnie się zaczął. Z tej okazji mam dla Was smaczną i szybką w przygotowaniu  zapiekankę ze szparagami, pomidorami i porem na kremowym sosie beszamelowym. 
Do przygotowania tego przepisu użyłem gotowego ciasta francuskiego. Uważam, że kupne ciasto dużo nie odbiega od tego samodzielnie przygotowanego, a na pewno zaoszczędzicie mnóstwo cennego czasu. W końcu gotowanie ma sprawiać nam przyjemność dlatego warto czasem skorzystać z udogodnień jakie serwuje nam otoczenie.
Zapiekankę ze szparagami możecie serwować zaraz po upieczeniu z dodatkiem świeżych ziół lub dipów. 
Jako dodatek do zapiekanki możecie przygotować lekką sałatkę na bazie mieszanych sałat z odrobiną oliwy i soku z cytryny.

Zapiekanka ze szparagami i sosem beszamelowym na cieście francuskim

Czas przygotowania: 30 min.
Składniki na blaszkę o wymiarach 40 cm x 30 cm
Koszt przygotowania: 26,00 zł

SKŁADNIKI na zapiekankę ze szparagami:
500 g świeżych szparagów
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 275 g)
1 por
2 pomidory
2 łyżki tartego parmezanu
natka pietruszki
sól, pieprz
dodatkowo: 1/2 cytryny (do gotowania szparagów)
masło (do wysmarowania formy)

SKŁADNIKI na sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki
1 szklanka mleka
1 łyżka tartego parmezanu
sól, pieprz
Zapiekanka ze szparagami i sosem beszamelowym na cieście francuskim

PRZYGOTOWANIE zapiekanki ze szparagami na cieście francuskim:
Szparagi myjemy i obłamujemy ze zdrewniałych końcówek. Szparagi wkładamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku 1/2 cytryny. Gotujemy ok. 4-5 min. (aldente). Ugotowane szparagi odcedzamy na durszlaku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy.

Następnie przygotowujemy sos beszamelowy.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i 1/3 szklanki mleka. Dokładnie mieszamy na jednolitą konsystencję i wlewamy resztę mleka. Całość mieszamy aż do wrzenia i zgęstnienia sosu. Cały czas mieszamy, aby nie przypalić. Sos zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i tartym parmezanem.

Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, pomidory w plastry, a pora w cienkie krążki.

Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim robiąc 1 cm brzegi. Ciasto smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy porem oraz natką pietruszki. Następnie układamy plastry pomidora i ugotowane szparagi. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu zapiekankę posypujemy tartym parmezanem i wstawiamy do rozgrzanego do 200' C piekarnika z termoobiegiem na 12-15 min. Upieczoną zapiekankę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i możemy serwować. Smacznego.

Zapiekanka ze szparagami i sosem beszamelowym na cieście francuskim

28 komentarzy:

  1. Będę miała w piątek gości to z chęcią wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, mam nadzieję że posmakuje Gościom :)

      Usuń
  2. a ja jeszcze szparagów w tym sezonie nie jadłam, muszę w weekend to nadrobić :) Twoja zapiekanka wygląda mega apetycznie! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic straconego. Sezon dopiero się rozpoczął, więc będziesz miała jeszcze sporo okazji na przygotowanie dań ze szparagami.

      Usuń
  3. Chętnie wypróbuję! U mnie jeszcze na szparagi sezon się nie rozpoczął...ale ja go zacznę tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że sezon na szparagi już w pełni. Na początku myślałam, że pomidorki to plasterki salami z orzechami :) Wypróbuję w weekend, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, pomidor wygląda jak salami. Ciekawe jest jak inni odbierają moje zdjęcia. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Dzis kupiłam pierwszy raz po roku szparagi i już nie mogę się ich doczekać, choć przygotuje w innym wydaniu :-) ale Twój pomysł bardzo mi się spodobał. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super propozycja na szybki obiad! :-) dzięki za inspirację :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. To jedna z chwil, kiedy żałuję, że nie da się wyciągnąć reki i podskubać kawałeczka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgorzato, patrząc na postęp technologiczny podejrzewam, że niebawem będzie to możliwe :)

      Usuń
  8. Tylko raz jadłam szparagi w tym sezonie, ale po przeczytaniu tego przepisu mam od razu ochotę skoczyć do warzywniaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och, sezon dopiero się zaczął więc będziesz miała jeszcze wiele okazji. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Sos beszamelowy to świetny dodatek do tart.
    Szparagi królują!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekam na szparagi z niecierpliwością, bo uwielbiam je w sezonie. Co prawda nie próbowałam łączyć z pomidorami, ale Twoja zapiekanka mnie do tego zachęciła :D

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł na szparagi! Na cieście francuskim. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno skorzystam z tego przepisu��Dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę koniecznie zrobić ją w weekend :) prezentuje się fantastycznie!!! :) uwielbiam szparagi. P.S. Brakowało mi Twoich przepisów <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło. Już zostaję na zawsze :)

      Usuń
  14. Rewelacyjna ta zapiekanka ze szparagami :)

    OdpowiedzUsuń