Kurki z bekonem w sosie śmietanowym

 Kurki to chyba jedne z najbardziej popularnych grzybów w Polsce. Chyba nie znam osoby, która choć raz w życiu ich nie spróbowała. Jedną z ich głównych zalet jest to, że są szybkie w przygotowaniu i nie potrzebują dodatkowej obróbki termicznej, jak inne rodzaje grzybów. Kurki wystarczy umyć, osuszyć i przesmażyć na maśle z ziołami. 
 Możecie je również przygotować wedle mojego przepisu. Czyli kurki smażone z bekonem w kremowym sosie śmietanowym, do tego aromatyczny świeży tymianek i szalotka. 
Tak przygotowane kurki najlepiej smakują z dodatkiem świeżego pieczywa lub ziołowych grzanek. 

Kurki z bekonem w sosie śmietanowym

Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 14,00 zł

SKŁADNIKI:
200 g świeżych kurek
100 g boczku parzonego
2 szalotki
1 ząbek czosnku
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka zimnego masła
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
sól, pieprz

Kurki z bekonem w sosie śmietanowym

PRZYGOTOWANIE:
 Kurki myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną w kostkę szalotkę i czosnek. Całość przesmażamy. Następnie dodajemy kurki i chwilę przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Dolewamy śmietankę i znów chwilę smażymy. Na końcu dodajemy zimne masło i redukujemy sos. Całość powinna nam zgęstnieć i nabrać kremowej konsystencji. 
Kurki serwujemy z ziołowymi grzankami lub świeżym pieczywem. Smacznego. 

Kurki z bekonem w sosie śmietanowym

19 komentarzy:

  1. ale pycha! poproszę wszystko :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że wyglądają obłędnie, to jeszcze na pewno tak smakują ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sosy, a ten kurkowy wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam,smakowalo mi a maz ciagle chcial dokladki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już czuję ten zapach! Uwielbiam kurki, zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy to jako mały szkrab musiałam chodzić rano z rodzicami po lesie - cudowne czasy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a juz sa kurki w sklepach??:d czy to jeszcze wczesnie??

    OdpowiedzUsuń
  7. akurat mam kurki, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda zachęcająco, narobiłeś mi ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  9. oooooooo jakie to musi być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. Na weekend zrobię na obiad te pyszności

    OdpowiedzUsuń
  11. kurki sa mega,,, tylko tak ich mało a w sklepach drogie... eh

    OdpowiedzUsuń
  12. ale pyszności :) zrobię na weekendzik :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ apetyczne, nawet jeśli nie lubię grzybów:)

    OdpowiedzUsuń
  14. sama nazwa kurki w bekonie w sosie i tyle wystaczy xd

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja uwielbiam kurki w sosie śmietanowym. Podane z dobrym makaronem i wytrawnym czerwonym winem zawsze, absolutnie zawsze przyprawiają mnie o zawrót głowy :) :) :) !
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń