Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i rozmarynem

 Jesień to idealny pora, aby nasze codzienne menu uzupełniać gorącymi i aromatycznymi daniami. Chłodniejsze dni sprawiają, że nasze organizmy domagają się czegoś bardziej treściwego. To czas, aby zainspirować Was moim kolejnym przepisem na pyszne danie jednogarnkowe. A jest nim zapiekanka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i rozmarynem. Całość scala kremowy sos na bazie śmietanki i żółtego sera.  
 Zapiekanka będzie idealnym daniem, które możecie podać podczas weekendowego obiadu. Przygotowanie składników zajmie Wam jedynie 15 min. Później Wasz piekarnik zrobi resztę. 

Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i rozmarynem

Czas przygotowania 80 min.
Składniki na formę do zapiekanki 28 cm x 17 cm x 6 cm
Koszt przygotowania: 16,00 zł

SKŁADNIKI:
6-7 dużych ziemniaków
1 duża cebula
250 g wędzonego boczku
200 g żółtego sera
400 ml śmietanki 30%
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżka majeranku
2 łyżki posiekanego koperki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypiorek
sól, pieprz
Dodatkowo: forma lub naczynie żaroodporne/ oliwa do wysmarowania formy

Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i rozmarynem

PRZYGOTOWANIE zapiekanki ziemniaczanej z wędzonym boczkiem:
 Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mandolinie w 5 mm plastry. Plasterki z ziemniaków przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą, aby nie ściemniały.
 Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do miski i odstawiamy.
 Boczek kroimy w kostkę lub słupki i smażymy na suchej patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość przesmażamy i doprawiamy majerankiem. Dolewamy śmietanki i na średnim ogniu redukujemy sos, aby delikatnie zgęstniał. Na końcu dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia .
 Plastry ziemniaków odcedzamy z wody, doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem.
 Do wcześniej przygotowanego sosu śmietanowego dodajemy 1/2 tartego żółtego sera i mieszamy.
Formę do zapiekanki smarujemy oliwą. Na spodzie okładamy warstwę z plastrów ziemniaków, pokrywamy ją sosem śmietanowym z boczkiem i serem. Czynność powtarzamy, aż zapełnimy całą formę, wykańczając zapiekankę warstwą ziemniaków. Na końcu zapiekankę posypuje pozostałym tartym serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Pieczemy ok. 65 min. Ostatnie 15 min. z funkcją termoobiegu. 
 Zapiekankę przed podaniem najlepiej odstawić na 15 min, wtedy będzie bardziej zwarta. Do dekoracji użycie posiekanego szczypiorku. Smacznego.

10 komentarzy:

  1. To musi być bardzo sycące:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda zachęcająco, aż mi zaczęło burczeć w brzuchu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentuje Twoja zapiekanka :) Uwielbiam tego typu dania jednogarnkowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale tu u Ciebie smacznie! I coraz to wiecej ciekawszych przepisow! Na wieczory jesienne idealne danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się prezentuje. Zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo jesienne smaki, jednak dla mnie za ciężkie 😶

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda że mąż nie zje boczku, ale dla mnie to super pomysł na obiad 😋

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam zapiekanki ziemniaczane, kojarzą mi się z dzieciństwem - moja mam często je robiła :) Też często robię, to dla mnie fajny sposób na "czyszczenie lodówki". Z boczkiem musiała być bardzo aromatyczna!

    OdpowiedzUsuń