Mini serniczki z serem ricotta i pastą sezamową

 Zainspirowany zakupem nowej foremki do muffinek postanowiłem stworzyć coś nowego. 
Prawie każdy na moim miejscu  przygotowałby jakieś mini babeczki. I taki też miałem pomysł. Jednak wierność do smaku sernika przeważyła i tak powstały mini serniczki z sera ricotta z dodatkiem pasty sezamowej i pomarańczy.
 Serniczki są puszyste i wilgotne w środku. Idealnie sprawdzą się podczas rodzinnych przyjęć.

Mini serniczki z serem ricotta i pastą sezamową

Czas przygotowania: 40 min.
Składniki na 12 szt.
Koszt przygotowania: 14,00 zł

SKŁADNIKI na 12 szt. serniczków:
500g sera ricotta
4 łyżeczki pasty sezamowej
6 ciasteczek owsianych typu sasanki
5 łyżeczek cukru pudru
1 opakowanie budyniu śmietankowego ok. 40g
1 jajko
1 pomarańcza
5 łyżeczek kakao
80 ml śmietanki kremówki 30%
maliny i listki melisy do dekoracji
+dodatkowo: forma na muffinki i papilotki

Mini serniczki z serem ricotta i pastą sezamową

PRZYGOTOWANIE mini serniczków:
W foremce na muffinki umieszczamy papilotki. Ciasteczka owsiane drobno kruszymy i wsypujemy do papilotek na ok. 1/5 wysokości.
Do miski przekładamy ser ricotta oraz pastę sezamową i miksujemy. Dodajemy cukier puder, budyń w proszku, startą i drobno posiekaną skórkę z pomarańczy, sok z 1/2 pomarańczy. Całość ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy jajko i znów miksujemy na gładką masę.
Masę serową przelewamy do papilotek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 25 min.
Serniczki studzimy. W miedzy czasie przygotowujemy polewę.
W rondelku na małym ogniu podgrzewamy śmietankę z kakao. Nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy, aż polewa będzie gładka i gęsta. W razie potrzeby dosyp więcej kakao.
Przestudzone serniczki dekorujemy polewą czekoladową, malinami i świeżymi listkami melisy.
Smacznego.

Mini serniczki z serem ricotta i pastą sezamową

7 komentarzy: