Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych

 Jestem wielkim fanem domowych obiadków i kuchni polskiej. Jedną z moich ulubionych potraw są kotlety mielone i wszelkiego rodzaju pulpeciki. Uwielbiam ich smak od dzieciństwa. Zawsze przywołują miłe wspomnienia domu rodzinnego. I właśnie stąd narodził się pomysł na dzisiejsze danie. Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych zapieczone z serem mozzarella.
 Przepis jest banalnie prosty, ale potrafi zaskoczyć smakiem i formą podania. Jako dodatek możecie zaserwować pieczone warzywa, lekką sałatkę ze świeżych warzyw lub ulubioną surówkę.

Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych

Czas przygotowania: 45 min.
Składniki na ok. 12 szt.
Koszt przygotowania: 12,00 zł

SKŁADNIKI:
400g mięsa mielonego z indyka
2 gniazda makaronowe
1 mała marchewka
1 jajko
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki startego sera mozzarella
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
majeranek
sól, pieprz
oliwa
+ dodatkowo forma na muffinki

Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, przecedzamy i przelewamy zimną wodą.
Do miski przekładamy mielone mięso z indyka. Dodajemy startą na małych oczkach marchewkę oraz posiekaną cebulę i czosnek. Wbijamy jedno jajko. Doprawiamy posiekaną natką pietruszki, majerankiem, solą i pieprzem. Farsz wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.
Foremkę smarujemy oliwą i wykładamy na dnie i ściankach wcześniej ugotowanym i wystudzonym makaronem. 

Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych

Z farszu formujemy kuleczki mięsne, które umieszczamy w gniazdach makaronowych. Każdą porcję posypujemy startym serem mozzarella.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Pieczemy przez ok 25 min. Smacznego.

Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych

8 komentarzy:

  1. Paweł, pozostaje mi tylko ubolewać, że mieszkam tak daleko. W przeciwnym razie byłabym częstym gościem u Ciebie 😉 Danie rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również uwielbiam wszelkie wariacje na temat mielonych :) Twój pomysł bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pulpeciki to ja zawsze!
    Twoje w pysznym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna propozycja obiadowa �� a dla moich dzieciaków przysmak bo makaron uwielbiają ��

    OdpowiedzUsuń
  5. ile ludzi, tyle pomysłów na mielone! :) super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie prezentuje się obłędnie, widziałam już zdjęcie na Instagramie i zjadłabym <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajnie, oryginalnie podane! Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń