Domowe nuggetsy z kurczaka w panierce kukurydziano-parmezanowej (z piekarnika)

 Jak dobrze wiecie, nie każdy fast food musi być niezdrowy. Dlatego dziś mam dla Was przepis na zdrowszą, domową wersję nuggetsów z kurczaka w panierce kukurydziano-parmezanowej. Upiekłem je w piekarniku i wyszły rewelacyjne. Chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Koniecznie musicie ich spróbować. 

*Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE

Domowe nuggetsy z kurczaka w panierce kukurydziano-parmezanowej (z piekarnika)

SKŁADNIKI na nuggetsy z kurczaka:

600g mięsa piersi z kurczaka

50g startego Parmezanu lub Grana Padano

1 duża łyżka gęstego jogurtu greckiego

1 ząbek czosnku

8 łyżek płatków kukurydzianych

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE nuggetsów z kurczaka:

Piersi z kurczaka kroimy na 3 cm kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy starty czosnek i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki do marynowania na 30 min.

W miedzy czasie przygotowujemy panierkę.

Płatki kukurydziane wsypujemy do woreczka, rozdrabniamy je wałkiem lub młotkiem i przesypujemy do miski. Dodajemy starty parmezan i mieszamy.

Zamarynowane kawałki kurczaka obtaczamy w panierce i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nuggetsy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190'C z termoobiegiem przez 20-25 min. Smacznego.

*Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE

Komentarze

INSTAGRAM