Zupa ogórkowa wegetariańska

 Zupa to idealny posiłek na chłodny dzień. Jesienią i zimą nie wyobrażam sobie tygodnia bez gorącej i pożywnej zupy. Dziś mam dla Was przepis na jedną z moich ulubionych, ogórkową. Moja jest w wersji wegetariańskiej, ale smakuje rewelacyjnie. A wszystko dzięki włoszczyźnie, którą przesmażam na maśle. Koniecznie musicie jej spróbować.

*Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE

Zupa ogórkowa wegetariańska

SKŁADNIKI na ok. 5 litrów zupy:

600g startych ogórków kiszonych

2 marchewki

1 pietruszka (korzeń)

1/2 selera (korzeń)

1 mały por

1 cebula biała

2 ząbki czosnku

4-5 średnich ziemniaków

5 liści laurowych

5 ziarenek ziela angielskiego

świeży koperek

1 łyżka masła

3 łyżki oleju rzepakowego

4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę, selera, pietruszkę, pora, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa przesmażamy w garnku na maśle z dodatkiem oleju rzepakowego, ziela angielskiego i liści laurowych. Gdy warzywa się zeszklą i oddadzą swój aromat, zalewamy je przegotowaną wodą i dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotujemy, aż ziemniaki zmiękną, następnie dodajemy starte ogórki kiszone. Całość gotujemy ok. 15 min. aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i świeżo posiekanym koperkiem. 

Zupę możemy zabielić w garnku lub podawać ją w talerzu z łyżką śmietany. Smacznego.

*Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE

Komentarze

INSTAGRAM