Domowe nuggetsy z kurczaka w panierce kukurydziano-parmezanowej (z piekarnika)

 Jak dobrze wiecie, nie każdy fast food musi być niezdrowy. Dlatego dziś mam dla Was przepis na zdrowszą, domową wersję nuggetsów z kurczaka w panierce kukurydziano-parmezanowej. Upiekłem je w piekarniku i wyszły rewelacyjne. Chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Koniecznie musicie ich spróbować. 

*Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE

Domowe nuggetsy z kurczaka w panierce kukurydziano-parmezanowej (z piekarnika)

SKŁADNIKI na nuggetsy z kurczaka:

600g mięsa piersi z kurczaka

50g startego Parmezanu lub Grana Padano

1 duża łyżka gęstego jogurtu greckiego

1 ząbek czosnku

8 łyżek płatków kukurydzianych

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE nuggetsów z kurczaka:

Piersi z kurczaka kroimy na 3 cm kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy starty czosnek i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki do marynowania na 30 min.

W miedzy czasie przygotowujemy panierkę.

Płatki kukurydziane wsypujemy do woreczka, rozdrabniamy je wałkiem lub młotkiem i przesypujemy do miski. Dodajemy starty parmezan i mieszamy.

Zamarynowane kawałki kurczaka obtaczamy w panierce i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nuggetsy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190'C z termoobiegiem przez 20-25 min. Smacznego.

*Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE

Zupa ogórkowa wegetariańska

 Zupa to idealny posiłek na chłodny dzień. Jesienią i zimą nie wyobrażam sobie tygodnia bez gorącej i pożywnej zupy. Dziś mam dla Was przepis na jedną z moich ulubionych, ogórkową. Moja jest w wersji wegetariańskiej, ale smakuje rewelacyjnie. A wszystko dzięki włoszczyźnie, którą przesmażam na maśle. Koniecznie musicie jej spróbować.

*Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE

Zupa ogórkowa wegetariańska

SKŁADNIKI na ok. 5 litrów zupy:

600g startych ogórków kiszonych

2 marchewki

1 pietruszka (korzeń)

1/2 selera (korzeń)

1 mały por

1 cebula biała

2 ząbki czosnku

4-5 średnich ziemniaków

5 liści laurowych

5 ziarenek ziela angielskiego

świeży koperek

1 łyżka masła

3 łyżki oleju rzepakowego

4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę, selera, pietruszkę, pora, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa przesmażamy w garnku na maśle z dodatkiem oleju rzepakowego, ziela angielskiego i liści laurowych. Gdy warzywa się zeszklą i oddadzą swój aromat, zalewamy je przegotowaną wodą i dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotujemy, aż ziemniaki zmiękną, następnie dodajemy starte ogórki kiszone. Całość gotujemy ok. 15 min. aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i świeżo posiekanym koperkiem. 

Zupę możemy zabielić w garnku lub podawać ją w talerzu z łyżką śmietany. Smacznego.

*Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE

Śliwki w cynamonie pod maślaną kruszonką

 Jesień w pełni, dlatego śliwki wysuwają się na prowadzenie. Miałem wielką ochotę upiec kolejne ciacho, ale skusiłem na błyskawiczne rozwiązanie. Zawsze staram się, aby robione przeze mnie dania były proste, szybkie i co najważniejsze smaczne. Śliwki pod maślaną kruszonką to już chyba klasyka, ale takie słodkości najbardziej mi smakują. Mam nadzieję, że Wam również. Możecie zaszaleć i podać śliwki pod kruszonką z lodami lub bitą śmietaną.

*Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE

Śliwki w cynamonie pod maślaną kruszonką

Składniki na formę 26x16 cm

SKŁADNIKI na kruszonkę:

150g mąki pszennej typ 450

50g cukru

100g rozpuszczonego masła

SKŁADNIKI na nadzienie:

15 świeżych śliwek

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2-4 łyżeczki cukru trzcinowego (w zależności od kwasowości śliwek)

PRZYGOTOWANIE śliwek pod kruszonką:

Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia.

Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki, kroimy w ćwiartki i przekładamy do miski. Dodajemy cynamon, cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy i przekładamy do formy (naczynia) do zapiekania. 

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i zalewamy wcześniej roztopionym masłem. Mieszamy łyżką (powinna powstać lekka kruszonka z nierównomiernymi grudkami). Śliwki zasypujemy kruszonką i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (u mnie z termoobiegiem) do 180'C przez 25-30 min.

Wierzch kruszonki powinien się ładnie zrumienić. Serwujemy na gorąco. Możecie dodać lody lub bitą śmietanę. Smacznego.

*Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE

Sałatka z makaronem orzo i szynką

 Jakie jest najlepsze danie, aby zabrać je ze sobą do pracy w lunch boxie? Oczywiście sałatka. To świetna i smaczna propozycja na zdrowy, wartościowy posiłek. Sałatkę przygotowałem na ciekawym makaronie typu orzo, który swoim kształtem przypomina ryż. Jest smaczna i szybka i przygotowaniu. Sałatka makaronowa to również świetna propozycja na imprezowy stół. 

*Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE

Sałatka z makaronem orzo i szynką

SKŁADNIKI:

400g drobnego makaronu (użyłem orzo)

200g szynki

1 puszka kukurydzy

1 puszka groszku

1 puszka czerwonej fasoli

5 średnich ogórków konserwowych

1 średnia czerwona cebula

2 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu typu Greckiego

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (aldente). Następnie odcedzamy go z wody, studzimy i przekładamy do dużej miski.

Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, ogórki i cebulę. Dodajemy kukurydzę, groszek, czerwoną fasolę, jogurt i musztardę. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.

*Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE

Tarta ze śliwkami w cynamonie

 Mam wrażenie, że śliwki w tym roku są smaczniejsze niż na przełomie ostatnich lat. A może po prostu miałem na nie tak wielką ochotę. I oto jest. Pyszna tarta ze śliwkami w cynamonie na kruchym maślanym spodzie. Ciasto idealne na każdą okazję.

*Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE

Tarta ze śliwkami w cynamonie

Proporcje składników na formę do tart o średnicy 25 cm

SKŁADNIKI na kruche ciasto:

300g mąki pszennej tortowej typ 450

200g masła

100g cukru

szczypta soli

1 jajko

SKŁADNIKI na nadzienie do tarty:

1 kg świeżych śliwek

1 łyżka cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cynamonu

cukier puder do dekoracji

Dodatkowo: forma do tart, papier do pieczenia, fasola Jaś

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier i sól. Całość mieszamy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy masło. Wbijamy jajko, wyrabiamy ciasto i przekładamy je do formy ma tartę. Dociskamy ciasto palcami do spodu i rantów formy. Wstawiamy do lodówki na 30 min.

Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i dociążamy ziarnami fasoli. Ciasto podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez 15 min. (piekłem na drugiej półce od dołu).

W między czasie przygotowujemy śliwki.

Śliwki myjemy, osuszamy, rozcinamy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek nacinamy wzdłuż, ale nie do samego końca i przekładamy do miski. Do śliwek dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier i cynamon. Całość mieszamy. Na podpieczonym spodzie układamy śliwki, zaczynając od rantu, kończąc na środku.

Tartę pieczemy w temp. 200'C przez 25-30 min. (ostatnie 5 min. z termoobiegiem).

*w zależności od piekarnika, kontrolujemy ciasto już po 20 min. pieczenia

Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego.

*Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE

Domowe krówki z białą czekoladą

 Czas na odrobinę słodkości. Co powiecie na domowe krówki? Dla mnie to smak dzieciństwa, uwielbiam je. Idealnie w konsystencji, delikatne i lekko się ciągną. Do tego banalnie proste w przygotowaniu. 

*Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE

Domowe krówki z białą czekoladą

SKŁADNIKI:
200g +50g cukru trzcinowego lub białego
300g śmietanki 30%
50g białej czekolady 
100g masła
sól morska lub Maldon (sól w płatkach)

PRZYGOTOWANIE:
Na suchej patelni rozpuszczamy 200g cukru i dodajemy śmietankę. Następnie dodajemy 50g cukru i redukujemy masę. Dodajemy masło i redukujemy do temp. 108'C (użyj termometru kuchennego).
Cały czas mieszamy i pod koniec wkręcamy białą czekoladę.
Całość przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy płatkami soli i wstawiamy do lodówki. Smacznego.

*Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE

Podpłomyki z salsą pomidorową

 Szybkie i proste dania to coś co kochamy. Szczególnie, gdy większość składników mamy we własnych domach. Co powiecie na super proste i smaczne podpłomyki z patelni? Do tego salsa pomidorowa z bazylią i aromatyczna oliwą extra vergine GranFruttato Monini .

Podpłomyki z salsą pomidorową

SKŁADNIKI na podpłomyki:

250g mąki pszennej

150 ml gorącej wody

2 łyżki oliwy extra vergine GranFruttato

1 płaska łyżeczka soli

SKŁADNIKI na salsę pomidorową:

12 pomidorków cherry

6 listków świeżej bazylii

2 łyżki oliwy extra vergine GranFruttato

szczypta soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę extra vergine GranFruttato. Powoli dolewamy gorącej wody i mieszamy. Ciasto zagniatamy ok. 10 min. Formujemy kulę i odstawiamy na 15 min. aby ciasto odpoczęło.

W między czasie przygotowujemy salsę pomidorową.

Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną bazylię. Zalewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Ciasto na podpłomyki układamy na stolnicy i dzielimy na sześć części. Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy na cienki placek.

Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni ok. 2 min. na każdą ze stron.

Usmażone, gorące podpłomyki serwujemy z salsą pomidorową. Smacznego.

Ten przepis i innego mojego autorstwa znajdziecie na https://100przepisow.pl/

Podpłomyki z salsą pomidorową

Wpis zawierał lokowanie produktów marki MONINI. Więcej informacji i pełen asortyment  znajdziecie na stronie https://www.monini.com/pl/

Zdrowie w pakiecie-jak dbać o własne zdrowie i cieszyć się życiem?

Jestem zdrów jak ryba
Należę do osób, które nie skarżą się na własne zdrowie i lekarzy odwiedzam sporadycznie. W życiu każdego z nas przychodzi taki moment, że nie chcemy stracić tego na co długo pracowaliśmy. Aby realizować swoje cele życiowe i marzenia musimy mieć siłę, energię i zdrowie. 
Profilaktyczne badania i konsultacje medyczne są w stanie poprawić jakość naszego życia i kontrolę nad własnym zdrowiem.

Zdrowie zaczyna szwankować
Moje problemy zdrowotne zaczęły się nagle i na szczęście szybka diagnoza, prawidłowe dobranie leków i ustalenie diety pozwoliła mi na nowo cieszyć się pełnią życia.
A wszystko zaczęło się niepozornie, gdyż mój ulubiony sos sojowy wywołał silną alergię, która zakończyła się obrzękiem ust. Gdy po zażyciu ogólnodostępnych leków przeciwalergicznych opuchlizna ustała po 24 godzinach. Radość nie trwała długo. Jej następstwem była czerwona i swędząca wysypka na całym ciele. Dyskomfort i niemoc zapanowania nad dolegliwością wprowadzała mnie w stan paniki. Gdyż nigdy nie miałem problemów z żadnymi produktami spożywczymi. Miałem pecha i uruchomiłem w swoim ciele mechanizm, który zadziałał lawinowo. Sos sojowy był tu tylko zapalnikiem.

Zdrowie w pakiecie-jak dbać o własne zdrowie i cieszyć się życiem?

Jak się leczyć gdy #zostańwdomu
W tej całej nieszczęsnej przypadłości i czasów (koronawirusa) w jakich musimy funkcjonować potrzebowałem szybkiej i profesjonalnej porady medycznej. Dostęp do lekarzy utrudniony. Dlatego dzięki Medipakiet skorzystałem z teleporady ze specjalistą. 
Dzięki dostępowi do konsultacji online za pośrednictwem portalu pacjenta i aplikacji, mogłem zarezerwować i skorzystać z pomocy lekarza. Podczas wywiadu z lekarzem usłyszałem diagnozę. Po rozmowie otrzymałem e-receptę prosto na mój telefon, którą mogłem zrealizować w aptece.

Zdrowie w pakiecie
Chciałbym podkreślić, że dzięki portalowi pacjenta i aplikacji jestem w stanie rezerwować i odwoływać wizyty, przeglądać historię wizyt, przeglądać wyniki badań laboratoryjnych, przeglądać komentarze lekarzy do wyników badań, przeprowadzać konsultacje na czacie z internistą, zmieniać terminy wizyty czy zamówić receptę.

Mój stan zdrowia uległ diametralnej poprawie. Moje dolegliwości ustały, przy postawieniu właściwej diagnozy, przepisaniu odpowiednich leków i ustaleniu diety. A wszystko dzięki profesjonalnej i rzetelnej usłudze medycznej jakiej doświadczyłem w Medipakiet

Odpowiedni wybór pakietu to opieka i pomoc medyczna z której możesz w pełni korzystać.
Szczegóły znajdziesz na ich stronie https://www.medipakiet.pl/

Zdrowie w pakiecie-jak dbać o własne zdrowie i cieszyć się życiem?


Czas na lekkie zmiany
W ramach pakietu skorzystam z dodatkowych porad ze specjalistami, aby wykluczyć wszystkie czynniki, które mogą doprowadzić do powrotu uczulenia. Z zaleceń lekarza muszę bardziej uważać na produkty, których używam w swojej kuchni oraz na sposób ich przygotowywania.
Obecnie moja dieta opiera się wyłącznie na produktach nieprzetworzonych i o jak najprostszym składzie. Dlatego chciałbym Ci udowodnić, że proste dania można pokochać, a nasze ciało dzięki takim posiłkom będzie zdrowsze i pełne energii.
Dbaj o sobie i swoich bliskich.

Tagliatelle z cukinii z pomidorami concasse i szczypiorkiem


Zdrowie w pakiecie-jak dbać o własne zdrowie i cieszyć się życiem?

SKŁADNIKI:
1 średnia cukinia ( ok. 600g)
1 pomidor
1 garść posiekanego szczypiorku
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżka oliwy do smażenia
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry przy pomocy mandoliny kuchennej lub obieraczki do warzyw.
Skórkę pomidora delikatnie nacinamy i zlewamy wrzątkiem na 10 sec. Następnie przelewamy zimną wodą, zdejmujemy skórkę, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Na oliwie przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażamy. Dodajemy wstążki z cukinii, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy.
Gotowe tagliatelle z cukinii wykładamy na talerz, posypujemy pomidorami concasse i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Tagliatelle z cukinii z pomidorami concasse i szczypiorkiem



Wpis zawierał lokowanie produktów marki Medipakiet Więcej informacji znajdziecie na stronie https://www.medipakiet.pl/

INSTAGRAM