Kulebiak z kapustą i grzybami (z keksówki)

 W Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pachnącego kulebiaka z ciasta drożdżowego wypełnionego aromatycznym farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Idealnie pasuje do wigilijnego barszczu czerwonego.

Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE

Kulebiak z kapustą i grzybami (z keksówki)


SKŁADNIKI
na 2 keksówki o wymiarach 27x8 cm:

500g mąki pszennej typ 450

50g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

50g masła

200 ml mleka 3,2%

1 jajko + 1 żółtko do posmarowania ciasta

Farsz do kulebiaka:

500g kapusty kiszonej

40g suszonych grzybów (podgrzybki)

1 cebula 

1/2 łyżeczki kminku

1 łyżeczka majeranku

4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

sól, pieprz 

olej rzepakowy

Dekoracja: sezam, mak lub kminek

PRZYGOTOWANIE wigilijnego kulebiaka z kapustą i grzybami:

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić.

Kapustę wypłukać, odsączyć i drobno posiekać.

Na oleju przesmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać kapustę i pokrojone grzyby razem z wodą w której się moczyły (przecedzoną na drobnym sitku). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek sól i pieprz. Całość dusić na małym ogniu aż kapusta zmięknie, a płyn odparuje. Odstawić do wystygnięcia, usunąć liście laurowe i ziele angielskie.

Do dużej miski przesiać odmierzoną mąkę.

W rondelku roztopić masło i odstawić na bok.

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, 2 płaskie łyżki mąki, 1/3 letniego mleka. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min. do wyrośnięcia.

Do miski z mąką dodać wyrośnięty rozczyn, przestudzone masło, jajko, pozostałe mleko i sól. Całość wyrobić mikserem z hakiem. Ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się do dłoni. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Ciasto podzielić na dwie porcje, wyrobić dłońmi i rozwałkować na prostokąt 25x30 cm. Wyłożyć równo farsz z zachowaniem 1,5 cm marginesu. Zwijać jak roladę zaczynając od krótszego boku ciasta i przełożyć do keksówki (łączeniem ciasta do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.

Piekarnik rozgrzać do 180*C.

Kulebiaki posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać sezamem, kminkiem lub makiem. Piec przez 40-45 min. na środkowej półce z grzaniem góra i dół.

Upieczone kulebiaki wyjąc z formy i studzić na kratce. Smacznego.

Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE

Komentarze