Smalczyk z czerwonej fasoli (wegański)

W smaku łudząco podobny do klasycznego smalcu. A to za sprawą kremowej konsystencji, prażonego jabłka i aromatycznego majeranku. Jeśli lubicie wege smarowidła do pieczywa, to koniecznie musicie tego spróbować. Smalczyk z czerwonej fasoli z jabłkiem i majerankiem jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. 

Należy przechowywać w lodówce w szczelnym pudełku lub słoiczku z zakrętką do 3 dni.

Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE

Smalczyk z czerwonej fasoli (wegański)


SKŁADNIKI:

400g fasoli czerwonej z zalewy

1 cebula biała

1/2 jabłka

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

1/2 łyżeczki majeranku

szczypta czosnku granulowanego (opcjonalnie)

pieprz czarny

sól

1 łyżka oleju roślinnego 

PRZYGOTOWANIE smalczyku z czerwonej fasoli:

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na złoto na odrobienie oleju z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Następnie dodać jabłko pokrojone w drobną kostkę i doprawić majerankiem. Chwilę podsmażyć. Na koniec usunąć liście laurowe i ziele angielski. Odstawić do przestygnięcia.

Do miski przełożyć odsączoną z zalewy fasolę, dodać olej roślinny i rozdrobnić widelcem lub blenderem. Dodać przesmażoną cebulę z jabłkami, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym (opcjonalnie). Całość dokładnie wymieszać. Smacznego.

Smalczyk z czerwonej fasoli (wegański)

Idealne smarowidło do chleba ziarnistego z żurawiną (bez mąki) PRZEPIS

Smalczyk z czerwonej fasoli (wegański)

Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE

Komentarze

  1. Już widziałam wcześniej taki przepis, ale jakoś nie mogłam się zdecydować. Teraz spróbowałam i jestem pod wielkim wrażeniem! Mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Cześć, dziękuję za każdy komentarz. Bardzo mi miło, że tu zaglądasz i korzystasz z moich przepisów. Smacznego. Pozdrawiam, Paweł I kulinarnyJa