Wytrawny torcik pancakes z wędzonym łososiem

 Moje śniadania na słodko to zazwyczaj owsianka z owocami i orzechami. Częściej decyduję się na te w wersji wytrawnej, jajecznice, jajka sadzone czy omlety. Większość z nas klasyczne pancakes serwuje na słodko, a u mnie wytrawny torcik z placuszków posmarowanych kremowym serkiem, a na wierzchu sadzone jajko z płynnym żółtkiem. Jakie to było dobre. Pycha.

Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE

Wytrawny torcik pancakes z wędzonym łososiem


SKŁADNIKI na ok. 25 szt. placuszków:

250g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

250g jogurtu greckiego

50g masła

100 ml mleka

1 jajko do ciasta + jaka sadzone

1 serek naturalny lub smakowy (użyłem łososiowego)

świeży koperek

pieprz czarny

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE wytrawnych pancakes:

W rondelku roztopić masło i odstawić.

Odmierzyć 250g mąki i przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić.

Żółtko oddzielić o białka i przełożyć do dwóch oddzielnych misek. Białko ubić na sztywną pianę.

Do miski z żółtkiem dodać jogurt i mleko. Całość zmiksować i partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać płynne masło i zmiksować. Masę doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać ubite białko i delikatnie wymieszać szpatułką. W razie potrzeby, gdyby masa była zbyt gęsta, dolać odrobinę mleka.

Pacuszki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej odrobiną oleju. 

W miedzy czasie usmażyć jaka sadzone z płynnym żółtkiem.

Placuszki posmarować serkiem i układać jeden na drugim np. po 4 szt. na torcik. Na wierzchu wykończyć sadzonym jajkiem i udekorować świeżo posiekanym koperkiem. Smacznego.

Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE

Komentarze