Ziemniaki gniecione z piekarnika

 Wychowałem się na ziemniakach i od zawsze je lubiłem. Ostatnio odkryłem, że można je podać w bardzo prosty i smaczny sposób. Aromatyczne, z chrupiącą skórką ziemniaki gniecione z piekarnika to idealna opcja na obiad w wersji wegetariańskiej lub jako dodatek do dań mięsnych. Świetnie smakują z kwaśną śmietaną lub sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli. Koniecznie musicie ich spróbować.

Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE

Ziemniaki gniecione z piekarnika


SKŁADNIKI na 2-3 porcje:

6 średnich ziemniaków

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka oliwy lub oleju (możecie użyć więcej)

sól, pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE ziemniaków gniecionych z piekarnika:

Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Uważać, aby nie rozgotować ziemniaków, ja sprawdzam nakłuwając je wykałaczką.

Do mi miseczki wlać oliwę, dodać posiekaną natkę pietruszki, starty czosnek, sól i pieprz. Całość wymieszać. 

Ugotowane ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie zgnieść ziemniaki dnem od szklanki, posmarować wcześniej przygotowaną marynatą i piec przez 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 190*C z termoobiegiem. Smacznego.

Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE

Komentarze